Uutena asukkaana öljylämmitystaloon - Öljylämmitys
oljylammitys-hero-oljylammittajan-arki

Uutena asukkaana öljylämmitystaloon

Kun olet ostamassa öljylämmitystaloa, kuntotarkastus antaa paljon tietoa itse rakennuksesta. Ostotilanteessa on kuitenkin tärkeää selvittää talon kokonaisenergiankulutus ja lämmitysjärjestelmän ikä ja kunto.

Jos öljylämmitys on täysin uusi tuttavuus, kannattaa sen toimintaan tutustua rauhassa. Hyväkuntoista öljylämmitystä ei kannata ruveta vaihtamaan toiseen lämmitysmuotoon. Kun talossa asuu vuoden verran, osaa jo sanoa, tuntuuko olemassa oleva järjestelmä toimivalta ja itselle sopivalta.

On hyvä muistaa, että tutkimusten mukaan öljylämmittäjät ovat hyvin tyytyväisiä omaan lämmitysjärjestelmäänsä.

Valtaosassa öljylämmitystaloja lämmitysjärjestelmä on kunnossa, jos sen huolloista on huolehdittu ja laitteet uusittu suositusten mukaisesti. Vesikiertoinen öljylämmitysjärjestelmä avaa tarvittaessa myös mahdollisuudet moniin energiatehokkuutta lisääviin muutoksiin, myös uusiutuvan energian ottamiselle käyttöön öljyn rinnalla.

Kysy tietoja ja neuvoja

On hyvä pyytää talon myyjältä lämmitysjärjestelmää huoltaneen asennus- ja huoltoliikkeen yhteystiedot ja kysyä sieltä lisätietoja lämmitysjärjestelmästä, jos kaikki ei selviä myyntidokumenteista. Öljylämmityksellä on omat erityispiirteensä, ja huoltoliikkeen asiantuntija pystyy opastamaan järjestelmän toiminnassa ja kertomaan mahdollisista huoltotarpeista.

Ammattilaisen arviosta selviää lämmitysjärjestelmän nykytila. Arvioon sisältyvät myös ehdotukset mahdollisista kunnostustarpeista ostohetkellä tai tulevaisuudessa. Siihen voidaan sisällyttää lisäksi ehdotuksia energiatehokkuutta eli energian säästämistä edistäviksi toimiksi.

Keski-ikäinen öljylämmitysjärjestelmä – kattila noin 10–15 vuoden ikäinen – on saneerattuna ajan mittaan kustannustehokas ratkaisu. Saneerauksella saa lämmitysjärjestelmälle lisää käyttöaikaa jopa 20–30 vuotta.

Selvitä öljysäiliön kunto

Öljylämmitystalon ostajan kannattaa aina selvittää lämmitysöljysäiliön ja siihen liittyvien laitteiden kunto ennen kaupantekoa, varsinkin jos säiliö on vanha eli asennettu ennen 1980-lukua. Talon omistaja on aina vastuussa öljysäiliön kunnosta.


MUISTA!
Olemassa oleville taloille tarvitaan energiatodistus, kun taloa myydään. Lisätietoa energiatodistuksesta www.motiva.fi.