Öljyn rinnalle uusiutuvaa kuten aurinkolämpöä - Öljylämmitys
oljylammitys-hero-nykyaikainen-oljylammitys

Öljyn rinnalle uusiutuvaa kuten aurinkolämpöä

Rinnakkaislämmityksellä öljylämmityksen yhteydessä tarkoitetaan sitä, että varsinaisen peruslämmityksen rinnalla ja sijasta on käytettävissä yksi tai jopa useampi muu lämmitystapa, esimerkiksi aurinkolämpö tai ilmavesilämpöpumppu.

Öljylämmittäjä ei ole riippuvainen yhdestä energialähteestä. Jos öljylämmityksen rinnalle on otettu jokin muu energia, talo sopeutuu tarvittaessa käyttämään kulloinkin edullisinta energiamuotoa. Mahdollisuus usean vaihtoehtoisen energialähteen käyttöön ja valinnan vapaus ovat tärkeitä energiariippumattomuuden ja talon arvon kannalta.

Rinnakkaislämmityksen etu on se, että käyttöön voidaan aina ottaa vuodenaikaan sopivin ja edullisin lämmitysmuoto. Talven paukkupakkasilla öljy on turvallinen ratkaisu, lauhempina loppusyksyn ja alkukevään kuukausina lämmitys hoituu esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun avulla. Ilmavesilämpöpumpputeknologia toimii öljylämmitystalossa parhaiten, kun ulkolämpötila ei laske alle -10 asteen.

Aurinkolämmitys toimii Suomessakin

Auringosta saadaan noin puolet siitä energiasta, mitä vuoden aikana tarvitaan lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Suomessakin auringosta saadaan energiaa runsaasti, vain noin 5 % vähemmän kuin etelämpänä Saksassa.

Kun aurinkoenergiaa käytetään omakotitalossa pelkästään lämpimän käyttöveden tuottamiseen, säästyy vuodessa noin 250–300 litraa öljyä verrattuna tavalliseen öljylämmitykseen. Nykyisillä kattila- ja järjestelmäratkaisuilla aurinkoenergiaa voidaan käyttää myös talon lämmitykseen, jolloin säästetty öljymäärä voi olla jopa 700–800 litraa.

Puuta käytetään paljon

Öljylämmityksen rinnalle sopii hyvin myös puu. Usein puuta käytetään varaavassa takkassa, joka luo myös tunnelmaa kotiin. Puu voi toimia polttoaineena myös hybridikattiloissa, mutta tällöin lämmittäminen vaatii asukkaalta hieman tekemistä joka päivä.


MUISTA!
Jotta saat kaiken tehon irti rinnakkaislämpöjärjestelmästä, ota ammattilainen mukaan jo järjestelmän suunnitteluvaiheessa. Asennus ja laitteiden asetusten säädöt sekä tarkastuskäynti kuuluvat myös asennusliikkeen tehtäviin


Uusiutuvat energiat täydentävät öljylämmitystä. Valitse aurinko, puu tai lämpöpumppu.