Öljylämmitysjärjestelmän energiatehokkuus - Öljylämmitys
oljylammitys-hero-energiatehokkuus

Öljylämmitysjärjestelmän energiatehokkuus

Öljylämmityskattiloiden energiatehokkuus on jatkuvasti parantunut. Öljylämmitysjärjestelmä onkin erittäin energiatehokas: se pystyy käyttämään hyväksi noin 95 % öljyn energiasta. Uusissa pientaloissa lämmönjako tapahtuu yleensä vesikiertoisella keskuslämmityksellä.

Öljylämmittäjä ei ole riippuvainen yhdestä energialähteestä. Jos öljylämmityksen rinnalle on otettu jokin muu energia, talo sopeutuu tarvittaessa käyttämään kulloinkin edullisinta energiamuotoa. Mahdollisuus usean vaihtoehtoisen energialähteen käyttöön ja valinnan vapaus ovat tärkeitä energiariippumattomuuden ja talon arvon kannalta.

Öljylämmitysjärjestelmä ei vaadi paljon huoltoa, mutta ammattilaisen joka toinen vuosi tekemä poltinhuolto on tärkeä osa energiatehokkuuden ylläpitoa.

Öljykattilat ovat varmatoimista tekniikkaa ja hyvinkin vanhat kattilat saattavat toimia teknisesti moitteettomasti. Nyrkkisääntönä on, että öljykattiloiden hyötysuhde on kehittynyt jopa 10 % vuosikymmenessä, joten kattilan uusimisella saatava säästö on tyypillisesti 10–30 %.

Hybridi säästää öljyä

Hybridilämmityksessä eli kahden tai useamman energian rinnakkaiskäytössä voidaan öljyn käyttöä oleellisesti vähentää. Öljyllä varmistetaan talon lämpiäminen pakkaskautena. Muulloin lämmitys ja lämpimän käyttöveden tuottaminen hoidetaan uusiutuvilla energiamuodoilla aurinkolämmitystä tai lämpöpumppua käyttämällä.


Öljylämmittäjän tärkeimmät säästövinkit

1. Tarkista talon eristys ja tiiviys: yläpohja, alapohja, ulkoseinät, ikkunat, ovet.
2. Tarkista, ettei talon sisälämpötila ole yli 21 astetta.
3. Mieti, onko lämpimän käyttöveden kulutuksessa vähentämisen varaa.
4. Pidä öljylämmityslaitteet hyvässä kunnossa – säännöllinen huolto!
5. Jos öljylämmityksesi on vanha, hanki uudet, energiapihit laitteet.
6. Ota öljyn rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämpöä.


Lisätietoa ja neuvoja

Suomen Lämmitystieto ja Motiva kumppaneineen tarjoavat runsaasti tietoa arjen energiansäästöön. Katso muun muassa oheiset linkit kohdasta ”LINKKEJÄ”.