Höylä-energiatehokkuussopimus – edelleen ajankohtainen ja tärkeä tulevaisuudessa - Öljylämmitys

Höylä-energiatehokkuussopimus – edelleen ajankohtainen ja tärkeä tulevaisuudessa

Työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Timo Ritonummi.

Höylä-energiatehokkuussopimus on ollut merkittävä osa Suomen energiatehokkuustoimia jo yli 25 vuoden ajan, ja tavoitteena on, että viides Höylä-sopimuskausi alkaisi vuonna 2026. Höylä-sopimus on vapaaehtoinen yhteistyömalli, jossa valtio ja öljyala sitoutuvat yhdessä säästämään energiaa ja vähentämään päästöjä. Se ei ole yksittäinen sopimus, vaan osa laajempaa kansallista energiatehokkuuden kehitystä, jossa mukana ovat myös teollisuus, kaupan ala ja kiinteistösektori.

Öljylämmittäjien energiatehokkuus kehittyy jatkuvasti
Höylä-sopimuksen avulla on jo vuosikymmenien ajan parannettu öljylämmittäjien energiatehokkuutta ja vähennetty päästöjä. Teollisuusneuvos Timo Ritonummi työ- ja elinkeinoministeriöstä, joka toimii myös Höylä IV:n johtoryhmän puheenjohtajana, korostaa sopimuksen tärkeyttä:

“Tärkeintä on, että pystytään osoittamaan, että ala on oikeasti tehnyt energiatehokkuustoimia. Höylä on ollut mukana Brysselissä, kun Suomen energiatehokkuus- ja säästötoimia on katsottu.”

Nykyinen Höylä IV -sopimus päättyy vuoden 2025 lopussa, ja tavoitteena on jatkaa tehokasta energiansäästötyötä seuraavalla sopimuskaudella. Suomi on hyödyntänyt vapaaehtoista sopimusmallia energiatehokkuuden raportoinnissa EU:n suuntaan, jase on toiminut erinomaisesti.

Motivan asiakkuuspäällikkö Ulla Suomi.

Miten Höylä-sopimus näkyy kuluttajille?
Öljylämmittäjille Höylä-sopimus tarkoittaa käytännössä parempaa asiakasneuvontaa, ajankohtaista tietoa energiatehokkaista ratkaisuista ja kannustimia päivittää lämmitysjärjestelmiä. Motivan asiakkuusjohtaja Ulla Suomi painottaa, että kuluttajille suunnattu energianeuvonta on tärkeä osa Suomen kansallisia energiatehokkuustavoitteita:

“Sopimuksen kautta tehtävä asiakasneuvonta tukee valtakunnallista energiatehokkuustyötä ja auttaa Suomea saavuttamaan EU:n asettamat tavoitteet.”

Höylä IV -sopimuksen keskeinen tavoite on ollut, että vähintään puolessa öljylämmityskiinteistöistä on otettu käyttöön myös uusiutuvaa energiaa sopimuskauden loppuun mennessä. Erityisesti hybridilämmitysjärjestelmät ja uusiutuva polttoaine ovat nousseet tärkeään rooliin energiatehokkuuden ja päästövähennysten edistämisessä.

Huoltovarmuus ja energiatehokkuus kulkevat käsi kädessä
Öljylämmitys ja hybridijärjestelmät eivät ole vain energiatehokkuuden kysymys – ne liittyvät myös Suomen huoltovarmuuteen. Esimerkiksi Loppiaisen 2024 kylmäjakso nosti sähkön hinnan huippuunsa, mutta öljylämmitystalot eivät kuormittaneet sähköverkkoa.

“Jos kaikki öljylämmittäjät olisivat siirtyneet täyssähkölämmitykseen, sähköverkko olisi joutunut valtavan kuormituksen alle kriittisellä hetkellä”, Ritonummi muistuttaa.

Öljylämmityksellä ja hybridijärjestelmillä onkin merkittävä rooli energiajärjestelmän tasapainottamisessa erityisesti talven huippukulutuspiikkien aikana.

Mitä seuraavaksi? HöyläV suunnitteilla vuoteen 2035 saakka
Jos Höylä V -sopimus toteutuu, se kattaisi vuodet 2026–2035 ja tukisi Suomen tavoitetta hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä.

Ritonummi huomauttaa, että ilman Höylä-sopimusta energianjakelijoille saattaa tulla paljon monimutkaisempia raportointivelvoitteita, mikä voisi tehdä energiatehokkuustyöstä vaikeampaa. Vapaaehtoinen sopimus on siis kaikkien etu.

“Energiatehokkuutta tarvitaan joka puolella, mutta etupäässä sen pitäisi olla sisäänrakennettua: sellaista, jota tehdään mielellään, ei hampaat irvessä”, Ritonummi kiteyttää.

Lue koko artikkeli ja tutustu Höylä-sopimuksen vaikutuksiin:
Tehokkuutta, joustavuutta ja vaikuttavuutta: Höylä-sopimus on ajankohtainen tulevaisuudessakin