Uusiutuva polttoneste kehitettiin yhteistyöllä - Öljylämmitys

Uusiutuva polttoneste kehitettiin yhteistyöllä

Noin vuosi sitten kemisti Ulla Kiiski jäi yli 36 vuoden uran jälkeen eläkkeelle Nesteeltä. Uransa alussa hän ei ehkä osannut aavistaa, millaisissa kestävän kehityksen harppauksissa olisi mukana.

1990-luvulla Kiiski siirtyi Nesteen tuotekehityspuolelle. Samaan aikaan maailmalla oli alettu tutkia ensimmäisen sukupolven biodieseliä eli famea. Famea sekoitetaan tavalliseen dieseliin, eikä se kestä pakkasta.

Kiiski kollegoineen alkoi tutkia heikkolaatuisen famen sijaan sitä, saisiko kasviöljystä kehitettyä sellaisenaan autoihin kelpaavaa uusiutuvaa polttoainetta. Tiimi loi kasviöljyistä vedyttämällä tehtyä hyvälaatuista dieseliä, joka myöhemmin opittiin tuntemaan nimellä NEXBTL.

Kehitystyössä on vaadittu rohkeuden lisäksi valtavasti monialaista yhteistyötä, jotta tämänhetkiseen tilanteeseen uusiutuvien polttoaineiden kanssa on päästy.

”Olen aina ollut sitä mieltä, että ei kukaan tee yksin yhtään mitään. Tarvitaan monenlaisia ihmisiä ja paljon erilaista osaamista.”

Uusiutuvan edut muistiin päättäjiä myöten

Uusiutuva biopohjainen polttoaine käy myös öljylämmitykseen, ja siinä on paljon hyvää: siihen voi vaihtaa ilman suurempia lämmitysjärjestelmän remontteja. Positiivisia taloudellisia, käyttömukavuutta lisääviä ja ekologisia puolia on niin paljon, että Ulla Kiiski on pohtinut, miksei uusiutuvalle ole annettu enemmän painoarvoa myös päättäjien puolelta.

”Kun öljylämmittäjille on tehty tukipaketteja laitteistosta luopumiseen, uusiutuva polttoöljy olisi voitu siinä kuviossa pitää jotenkin mukana.”

Liikenteen puolelta Kiiski kyseenalaistaa myös jakeluvelvoitteen alentamisen.

”Se oli lyhytnäköinen ja ilmaston kannalta huono päätös. Jakeluvelvoite edistää kestävien uusiutuvien polttoaineiden käyttöä, ja sen alentaminen hidastaa siirtymää fossiilisista polttoaineista uusiutuviin vaihtoehtoihin.”

Muutosten tarpeellisuus tiedetään yrityksissä. Nesteen Porvoon-jalostamokin muuttuu asteittain pelkästään uusiutuvien polttoaineiden ja kiertotalousratkaisujen jalostamoksi.

Lämmöllä-lehdestä voit lukea lisää Ulla Kiiskestä ja uusiutuvasta lämmitysöljystä.