Hallitus kannustaa öljylämmittäjiä vaihtamaan uusiutuvaan – jokainen voi kuitenkin päättää, millaisella öljyllä lämmittää - Öljylämmitys

Hallitus kannustaa öljylämmittäjiä vaihtamaan uusiutuvaan – jokainen voi kuitenkin päättää, millaisella öljyllä lämmittää

Huhtikuussa Suomen hallitus julkaisi periaatepäätöksen fossiilisen lämmitysöljyn käytön lopettamisesta. Tilannetta ei kuitenkaan selkeyttänyt vähintäänkin epäselväksi jäänyt viestintä, jossa termejä sekoiteltiin ja jonka johtopäätöksissä vedettiin mutkat suoriksi valtakunnan päämedioita myöten.

Elinkeinoministeri Wille Rydmanin erityisavustaja Teemu Hartikainen kertoi Lämmitystekniikkapäivillä asioiden todellisen laidan.

— Jokainen voi ja saa jatkossakin päättää, millaisella öljyllä lämmittää.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö hallitus tekisi aktiivista työtä fossiilisen lämmitysöljyn käytön vähentämiseksi ja jopa siitä luopumiseksi, mutta koska kyseessä on periaatepäätös, se ei sinällään velvoita ketään tekemään mitään.

Periaatepäätöksensä mukaisesti hallitus on ryhtynyt erilaisiin tukia, verotusta ja investointeja käsitteleviin toimenpiteisiin luodakseen öljylämmittäjille paremmat edellytykset fossiilisista lämmitysöljyistä luopumiseen.

Esimerkiksi rakentamisen energiatehokkuutta, uusiutuvan energian vähimmäisvaatimuksia ja kevyen polttoöljyn bio-osuuden jakeluvelvoitetta arvioidaan periaatepäätöksen näkökulmasta. Myös viestintään ja energianeuvontaan liittyviä toimenpiteitä on päätetty ottaa käyttöön.

Fossiilisesta lämmitysöljystä luopumisen toteutumista tarkastellaan vuosina 2025 ja 2028. Jos 2030-luvun alkuun asetettu tavoite ei vaikuta toteutuvan, käyttöön voidaan ottaa uusia tai vahvistettuja toimenpiteitä.

Teemu Hartikainen summaa, että vaikka hallitus pyrkii toimenpiteillään kannustamaan öljylämmittäjiä vaihtamaan uusiutuvaan lämmitysöljyyn, se ei millään muotoa aio – tai edes voi – estää fossiilisen öljyn ostamista tai myymistä.

— Tämä on tässä kohtaa kuluttajan oma valinta. Toivomme, että tarjoamamme kannusteet helpottavat fossiilisesta lämmitysöljystä luopumista, mutta loppujen lopuksi kyse on jokaisen omista arvoista.

Lue lisää Lämmöllä-lehdestä: erityisavustaja Teemu Hartikainen Lämmitystekniikkapäivillä