Siirtyminen uusiutuvaan lämmitysöljyyn: helppo ja ekologinen valinta - Öljylämmitys

Siirtyminen uusiutuvaan lämmitysöljyyn: helppo ja ekologinen valinta

Lämmitysöljyn käyttäjille on nyt tarjolla ympäristöystävällisempi vaihtoehto: uusiutuva lämmitysöljy. Tämä biopohjainen polttoaine tarjoaa kestävän tavan tuottaa lämpöä ja energiaa, sillä sen hiilijalanjälki on lämmityksessä nolla. Uusiutuvan lämmitysöljyn saatavuus on hyvä ympäri Suomea, sekä kotitalouksille että teollisuudelle, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon perinteisen lämmitysöljyn tilalle.

Helppo Siirtyminen

Siirtyminen uusiutuvaan lämmitysöljyyn on yksinkertaista. Oilon Oy:n kiinteistöpolttimien myyntipäällikkö Juha Jaatinen kertoo, että jo käytössä oleviin polttimiin tarvitaan yleensä vain uudet säädöt tai osien vaihto riippuen poltinmallista. Tyypillisesti vaihdettava osa on liekinilmaisin ja joissain polttimissa myös poltinohjain. Muutosten kustannukset ovat maltilliset, mikä tekee siirtymisestä taloudellisesti järkevän.

Asiantuntijan Näkemys

Lämpö-Ölsän Timo Knaapi, joka on asennuksia ja huoltoja tekevän yrityksen edustaja, vahvistaa siirtymisen helppouden. Uudemmat polttimet ovat jo valmiiksi sopivia uusiutuvalle lämmitysöljylle, ja vanhemmissakin malleissa tarvittavat toimenpiteet ovat yksinkertaisia. Knaapin mukaan, jos poltin on yli 20 vuotta vanha, voi olla järkevämpää vaihtaa koko poltin uuteen. Tämä ei ainoastaan varmista uusiutuvan lämmitysöljyn tehokasta käyttöä, vaan myös parantaa lämmitysjärjestelmän yleistä suorituskykyä ja luotettavuutta.

Ympäristöystävällisyys ja Taloudellisuus

Uusiutuvan lämmitysöljyn käyttö ei ole ainoastaan helppoa, vaan myös ympäristöystävällistä. Sen biopohjainen koostumus tarkoittaa, että polttoaineen käytöstä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt ovat huomattavasti pienemmät verrattuna perinteiseen lämmitysöljyyn. Uusiutuva lämmitysöljy on valmistettu kasviöljystä sekä vastuullisesti tuotetuista jäte- ja tähderaaka-aineista, jonka avulla voidaan saavuttaa jopa 90 prosenttia pienempi hiilijalanjälki tuotteen koko elinkaaren ajalta. Vaikka uusiutuva lämmitysöljy on hieman kalliimpaa kuin perinteinen lämmitysöljy, niin sillä on myös muitakin etuja kuin päästöttömyys, Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula korostaa.

– Uusiutuva lämmitysöljy palaa puhtaammin, jolloin se ei nokea lämmityskattilaa. Jo yhden millimetrin kerros nokea kattilassa nostaa kulutusta noin viisi prosenttia.

– Tämä tarkoittaa kuluttajalle sitä, että lämmitykseen käytettävää polttoainetta säästyy, kun nokea ei synny. Lämmityskattilan puhdistamisen tarve myös vähenee, joka osaltaan tekee öljylämmityksestä entistä huolettomampaa. Uusiutuva lämmitysöljy on myös lähes hajutonta, Hannula kertoo.

Yhteenveto

Uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöönotto on suoraviivaista ja tarjoaa merkittäviä etuja niin ympäristön kuin kuluttajienkin kannalta. Helppo siirtymäprosessi, yhdistettynä polttoaineen ekologisiin ja taloudellisiin hyötyihin, tekee uusiutuvasta lämmitysöljystä houkuttelevan vaihtoehdon kaikille lämmitysöljyn käyttäjille. Kuten asiantuntijat Juha Jaatinen, Timo Knaapi ja Arto Hannula korostavat, nyt on oikea aika harkita siirtymistä uusiutuvaan lämmitysöljyyn, jotta voimme yhdessä edistää kestävämpää ja puhtaampaa tulevaisuutta.

 

Lisätiedot: Lämmitysenergia Yhdistys ry, toiminnanjohtaja Arto Hannula, 0504083473 / arto.hannula@ley.fi