Öljylämmityksen edut korostuvat paukkupakkasilla ja sähköverkon kuormituksessa - Öljylämmitys

Öljylämmityksen edut korostuvat paukkupakkasilla ja sähköverkon kuormituksessa

Kun Suomi kärvistelee ennätysmäisten pakkasten kourissa ja sähköverkosto on äärimmäisessä paineessa, öljylämmityksen edut nousevat selkeästi esiin. Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Arto Hannula korostaa, että öljylämmittäjät eivät kuormita sähköverkostoa samalla tavalla kuin muut lämmitysmuodot, ja heidän talonsa pysyvät lämpiminä, vaikka pakkaset paukkuvat.

”Pörssisähkön hinta on noussut ennätyskorkeisiin lukemiin, 2,3 euroon kWh:ta kohden, kun taas öljyn hinta on pysynyt huomattavasti matalampana, 0,13–0,18 eurossa kWh:ta kohden,” toteaa Hannula. ”Tämä tekee öljylämmityksestä taloudellisesti järkevän vaihtoehdon erityisesti näinä aikoina.”

Ilmavesilämpöpumput, jotka ovat yleistyneet viime vuosina, eivät välttämättä pysty tuottamaan riittävästi lämpöä kovilla pakkasilla. Monet laitteet siirtyvät suorasähkölämmitykseen, mikä lisää entisestään sähköverkon kuormitusta. ”Suomessa on vielä noin 100 000 öljylämmitteistä pientaloa. Jos nämä siirtyisivät lämpöpumppulämmittäjiksi, toisi se näillä pakkasilla 1000 MW lisäkuormituksen sähköverkkoon,” Hannula valaisee.

Hybridilämmitys, jossa öljylämmitys yhdistetään muihin lämmitysmuotoihin, tarjoaa joustavuutta ja huoltovarmuutta. ”Öljylämmittäjä ei jää pulaan, vaikka sähköverkostoon tulisi pidempiaikaisia katkoksia. Esimerkiksi aggregaatin avulla saadaan taloon sähköt normaalisti, vaikka valtakunnan sähköverkostossa olisi katkos,” Hannula toteaa.

Hannula huomauttaa myös, että öljylämmittäjien tulee ottaa huomioon öljyn pakkasenkestävyys. ”Öljylämmittäjän on hyvä tietää öljynsä samepiste, joka on alin mahdollinen säilytyslämpötila. Uusiutuvaa lämmitysöljyä saa yleensä vain talvilaatuisen, jonka samepiste on -32 astetta.

Lämmitysenergia Yhdistys ry korostaa, että öljylämmityksen ja hybridilämmityksen edut ovat erityisen merkittäviä nykyisissä olosuhteissa, joissa sähköverkoston kuormitus on äärimmäisen suuri ja sähkön hinta korkea. Öljylämmitys tarjoaa taloudellisen ja luotettavan vaihtoehdon, joka takaa lämmön myös äärimmäisissä sääolosuhteissa.

 

Lisätiedot: Lämmitysenergia Yhdistys ry, toiminnanjohtaja Arto Hannula, 0504083473 / arto.hannula@ley.fi