Öljy on hyötysuhteeltaan kilpailukykyinen lämmönlähde - Öljylämmitys

Öljy on hyötysuhteeltaan kilpailukykyinen lämmönlähde

Hyötysuhde kertoo kuinka paljon lämmitykseen kulutetulla energialla saadaan ulos lämpötehoa. Esimerkiksi sähkölämmityksen hyötysuhde on noin 99 %, mutta sähköä tuotetaan paljon heikommalla hyötysuhteella ja suurella vaihtelulla. Vesivoiman hyötysuhde on noin 85 %, ydinvoiman vain noin 35 %. Tuulivoiman tuotto vaihtelee tyynen kelin nollasta prosentista noin 50 %:iin. Varsinkin öljylämmittäjä voi vaikuttaa omaan hyötysuhteeseensa monin kei noin. Iäkkäämmät laitteet menettävät tehoaan, ja usein uudemmat laitteet hyödyntävät kehittyneempää tekniikkaa, jolla hyötysuhde on suurempi.

Uusimmat kondensoivat öljykattilat yltävät jo lähes 100 prosentin tehok kuuteen. Vanhemmankin öljy lämmitysjärjestelmän hyötysuhdetta voi parantaa jopa 90–95 prosenttiin näillä Lämmöllä lehdessä jo tutuksi tulleilla yleisillä säätö , huolto ja ylläpito ohjeilla:

  1. Tarkista öljysäiliö.
  2. Anna ammattilaisen puhdistaa kattilan ja putkiston sisäpinnat aika ajoin.
  3. Tarkista ja päivitä termostaatit sekä säädä sisälämpötila sääolosuhteiden mukaan.
  4. Tarkista ja huollata kiertovesipumput sekä ilmaa lämpöpatterit.

Yhä parempaan tulokseen kukkaron ja ympäristön kannalta pääsee, kun huomioi koko rakennuksen lämmitystarpeen. Millä tahansa energialähteellä lämmitettävän raken nuksen energiatehokkuus kärsii, jos itse asuinrakennus päästää lämpöä harakoille. Hyvä alku on katsoa eristeasiat kuntoon niin kattilassa, putkissa, katossa kuin seinissä. Ilma vesilämpöpumppu tuottaa noin 2–4 kilowattituntia lämpöä käyttämäänsä sähkökilowattituntia kohti. Moni valmistaja onkin tuonut markkinoille automaattisia järjestel miä, joilla voi ohjata lämmitysjärjes telmän termostaatteja, poltinta tai ilmavesilämpöpumpun toimintaa.

Kotiautomaatiolla voi säästää jopa yli 30 % kodin kokonaisenergian kulutuksesta jo pienillä säädöillä, kuten kotona poissa toiminnolla sekä säätämällä eri huoneiden lämpötilan tarkoituksenmukaiseksi.

Lue koko juttu Lämmöllä-lehdestä 2/2023

Tämä artikkeli oli mukana Oiline-uutuskirjeessä 2/2023