Lämpöpumppu–öljylämmitysyhdistelmä sopii myös kerrostaloille - Öljylämmitys

Lämpöpumppu–öljylämmitysyhdistelmä sopii myös kerrostaloille

Sähkön hinnan voimakas vaihtelu muistuttaa, että pelkästään yhden lämmönlähteen varaan ei asunnon lämmitysratkaisua kannata jättää. Riskejä tulee niin huoltovarmuuden, lompakon kestävyyden kuin ympäristön kuormittavuudenkin suhteen.

Rajut ja yhtäkkiset sähkön hinnan nousut alleviivaavat, että otollisin lämmitysratkaisu on hybridi lämmittäminen, eli uusiutuvan lämmitysöljyn ja lämpöpumpun yhdistelmä. Kun öljylämmitys järjestelmään yhdistetään lämpöpumppu, käytössä on molempien järjestelmien parhaat puolet. Hybridimallissa kodin lämmitys hoituu leudommilla säillä lämpö pumpputekniikalla. Kun pakkaset kiristyvät, voidaan turvautua öljylämmitykseen.
– Investointikustannukset ovat kohtuulliset ja päästöt matalat. Kun lämpöpumppua ei tarvitse mitoittaa kovimpien pakkasten energiatarpeen mukaan, riittää ratkaisuksi lämmitysjärjestelmään integroitava kevyempikin malli, Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula sanoo.

Monissa kerrostaloissa on viime vuosina siirrytty kaukolämmöstä ja öljystä lämpöpumpputekniikkaan.
– Täystehoiseen maalämpöön siirtyminen on kallista, ja vaatii helposti toistakymmentä lämpökaivoa. Aina se ei ole edes mahdollista tonttien koon ja kaavamääräysten vuoksi. Hybridiratkaisu lisää turvallisuutta ja säästää alkuvaiheen investoinnissa helposti kuusinumeroisia summia, Hannula kertoo.

Hallitus patistaa hanakasti öljylämmitteisiä taloyhtiöitä ja omakotitalojen asukkaita ja taloyhtiöitä siirtymään kaukolämpöön ja lämpöpumpputekniikkaan. Rahan ja hiilidioksidipäästöjen leikkaamisen näkökulmasta ratkaisu ei ole paras mahdollinen.
– Vihrein tapa lämmittää suomalainen koti on öljylämmitys uusiutuvalla lämmitysöljyllä. Kustannustehokkain ja ympäristömyönteisin hybridimalli on ilmavesilämpöpumppu ja öljylämmitys uusiutuvalla lämmitys öljyllä, Hannula toteaa.

Uusiutuvan lämmitysöljyn jakelu kattaa jo koko maan. Sataprosentti sesti jätteistä ja tähteistä valmistetun uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön voi siirtyä teettämällä päivityksen polttimeen. Poltinpäivityksen saa tehdä vain öljylämmityspätevyyden omaava liike.

Lue koko artikkeli täältä

Tämä artikkeli oli mukana Oiline-uutuskirjeessä 2/2023