Kustannustehokkain lämmitysmuoto on aina yksilöllinen - Öljylämmitys

Kustannustehokkain lämmitysmuoto on aina yksilöllinen

Hybridilämmityksessä kuluttaja voi itse vaikuttaa energiavaihtoehtoihin sekä energiasta maksettaviin kustannuksiin.

Lämmitysmuodon valinta on etenkin energiakriisin yhteydessä herättänyt keskustelua. Kustannustehokkaimman ratkaisun löytäminen ei ole aivan
yksinkertaista.

Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toiminnanjohtajan Arto Hannulan mukaan keskeisenä tavoitteena on investoinnin ja käyttökustannusten optimointi sekä lämmönriittävyyden varmistaminen kaikissa olosuhteissa. Kun samalla investoidaan automatiikkaan, lämmitysjärjestelmää voi ohjata esimerkiksi tariffiohjauksella.
– Ohjauksessa automatiikan tietoihin syötetään sähkönhinta veroineen ja siirtohintoineen sekä ostetun öljyn hinta. Automatiikka laskee näiden
tietojen perusteella kuluttajalle optimaalisimman käyttötavan – eli sen, tuottaako lämmityksen lämpöpumppu vai öljykattila.
– Hybridilämmitys on hyvä vaihto ehto, sillä kuluttaja voi itse vaikuttaa mitä energiaa kulloinkin käyttää ja mitä joutuu energiasta maksamaan, Hannula kertoo.

Lämmitysjärjestelmiä uusivissa kiinteistöissä uuden lämmitysjärjestelmän valinta riippuu ennen kaikkea kiinteistön sen hetkisestä tilanteesta.
– Mikäli kiinteistössä on jo olemassa esimerkiksi laitteistoltaan hyväkuntoinen öljylämmitys, voidaan päästöjen näkökulmasta vain vaihtaa polttoaine uusiutuvaan lämmitysöljyyn ja päivittää polttimen säädöt sille sopiviksi, Hannula sanoo.
– Kustannustehokkain lämmitysmuoto riippuu myös siitä, millainen sähkösopimus kullakin kotitaloudella on.

LÄMPÖVUOTOJEN ESTÄMINEN OLEELLISTA

Taloyhtiöissä erilaisia lämmönlähteitä voidaan hyödyntää monella tapaa sen mukaan, millainen kiinteistö on kyseessä ja missä kiinteistö sijaitsee.
– Mikäli taloyhtiöllä on oma lämpökeskus ja öljylämmitys, kannattaa suunnitella hybridiä. Jos taas ilmastointina on pelkkä poistoilmapuhallin, voi tutkia, voidaanko poistoilmasta ottaa energiaa talteen ja hyödyntää sitä öljy lämmityksen rinnalla, Hannula sanoo.

Myös ilmavesilämpöpumppu toimii Hannulan mukaan taloyhtiössä öljylämmityksen rinnalla mainiosti.
– Energiatehokkuuden kannalta on tärkeää, ettei kiinteistössä ole lämpövuotoja ja että lämmityslaitteet huolletaan säännöllisesti ammattilaisen toimesta.
– Huolto on luvanvaraista toimintaa, ja poltinhuoltaja voi samalla tehdä tarkastuksen koko lämmitysjärjestelmään sekä säätää polttimen palamisen optimaaliseksi analysaattorin avulla, Arto Hannula sanoo.

Tämä artikkeli oli mukana Oiline-uutuskirjeessä 2/2023