Kerava-Tuusulan paloasema lämpiää uusiutuvalla lämmitysöljyllä - Öljylämmitys

Kerava-Tuusulan paloasema lämpiää uusiutuvalla lämmitysöljyllä

Keravan Energian hallinnoima kontti tuottaa energiaa koko Kerava-Tuusulan paloaseman lämmittämiseen. Pari vuotta sitten kohteessa siirryttiin käyttämään uusiutuvaa lämmitysöljyä. Uusiutuvaan siirtymisessä riittivät pienet säädöt ja liekintunnistimen vaihto.

Kerava-Tuusulan paloaseman pihalla silmiin osuu ruskea kontti, joka lepää tukevasti kiviperustuksen päällä. Kontin päädyssä seisovat tukevan ja turvallisen oloiset metalliportaat, piippu nousee noin kymmenen metrin korkeuteen. Annetaan käyttö­päällikkö Thomas Backmanin Keravan Energialta valottaa tarkemmin, mistä onkaan kyse.

– Tämä on lämpökontti, joka lämmittää Kerava-Tuusulan paloasemaa. Kontin omistaa ja
sitä hallinnoi Keravan Energia. Kontti on siis pieni lämpökeskus, jonka toisessa päässä sijaitsee
15 kuution öljysäiliö, Thomas Backman esittelee.

Kontti tuottaa energiaa koko Kerava-Tuusulan paloaseman lämmittämiseen, mikä ei olekaan aivan pieni tehtävä. Kiinteistö on suuri, ja energiaa kuluu etenkin talviaikana, kun paloautot lähtevät ja palaavat hälytystehtävistä isojen ovien kautta.

– Kontin toisessa päässä on 800 kW:n Viesmannin kattila ja 800 kW:n Oilonin poltin. Tämä kokonaisuus tuottaa ihan mukavasti energiaa laitoksen tarpeisiin, Backman kertoo kontin varustelusta.

Konttia lähemmin tarkastellessa näemme täyttöyhteen, jonka kautta tapahtuu säiliön täyttäminen lämmitysöljyllä. Samassa kohdassa sijaitsee öljynerotuskaivo, jonka alla on kiinteä säiliö. Jos sattuisi käymään öljyvahinko, öljyt valuisivat kaivoon – ja pysyisivät siellä.

Thomas Backmanin mukaan täyttö sujuu yksinkertaisesti ja turvallisesti.

– Meille lämmitysöljyä toimittavan Nesteen rekka peruuttaa paikalle, ottaa letkunsa, ottaa camlock-liittimen irti ja kytkee letkun siihen kiinni. Auton pumpulla pumpataan säiliöön tavaraa.

Kerava-Tuusulan paloasema vihittiin käyttöön alkuvuodesta 2018, ja alusta asti kiinteistöön on tuottanut lämpöä kontti. Ensimmäisinä vuosina käytettiin perinteistä lämmitysöljyä, mutta pari vuotta sitten kohteessa siirryttiin käyttämään Neste MY Uusiutuvaa Polttoöljyä.

Uusiutuvaan siirtymisen myötä uudehkoa poltinta ei tarvinnut vaihtaa, vaan pienet säädöt ja liekintunnistimen vaihto riittivät. Hyvin yksinkertainen homma kaiken kaikkiaan, Backman luonnehtii.

– Ammattimiehellä kestää vain noin tunnin verran, että homma pelaa.

Keravan Energian lämmitys­kontti toimii hyvin ja tuottaa lämpöä melko vähäisillä huoltotoimenpiteillä. Poltin säädetään vuosittain ja samalla varmistetaan, että happea on tarpeeksi eikä häkää tai NOx-päästöjä synny.

– Aiemmin nuohous tehtiin kahden vuoden välein. Nyt tarkkaillaan, tarvitaanko nuohousta, kun käytetään uusiutuvaa lämmitysöljyä.

Öljylämmityskattilassa uusiutuvan polttoöljyn käyttäminen on nopea ja tehokas keino pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeä. Thomas Backman sanoo uusiutuvan tuotteen kaltaisen ympäristömyönteisen ratkaisun olevan tätä päivää ja tulevaisuutta, kun päästöistä halutaan päästä eroon.

– Siirryimme kohteessa uusiutuvan käyttöön ympäristöä ajatellen. Kyllä tätä muidenkin ainakin kokeilla kannattaa. Jos nokeentuminen loppuu, jo siinä säästää nopeasti ja paljon. Ei tarvitse olla kuin pieni noki­kerros, niin lämpö ei siirry samalla tavalla.

 

Teksti Marko Sirviö