Kohti uusia horisontteja: kiitos Eero, tervetuloa tulevaisuus - Öljylämmitys

Kohti uusia horisontteja: kiitos Eero, tervetuloa tulevaisuus

Toni Degerlund

Tervetuloa Lämmöllä-lehden uuteen aikakauteen! Pääkirjoituksessa on tapana vilkaista tulevaisuuteen, mutta myös katsahdus taaksepäin on tällä kertaa paikallaan.

Eero Otronen, me kaikki täällä Lämmitysenergia Yhdistyksessä ja Lämmöllä-lehden lukijamme tiedämme sinut ahkerana puurtajana, jonka työ Lämmöllä-lehden hyväksi on ollut suunnannäyttävää. Eeron pitkä ja kunnioitettava ura Lämmöllä-lehden päätoimittajana, ja öljy- ja biopolttoainealalla, on ollut suunnanantaja meille kaikille. Nyt on aika nostaa golfbägi olalle ja siirtyä viheriölle. Ansaitut eläkevuodet odottavat, ja me täällä toivotamme sinulle monta onnistunutta kierrosta suosikkiharrastuksessasi, golfissa.

Olen itse saanut tutustua Eeroon ja Lämmitysenergia Yhdistykseen elokuun aikana, kun hän perehdytti minut viestintäkoordinaattorin tehtävään. Teknisiä termejä on lentänyt ilmassa, mutta media-alan ammattilaisena olen jo alkanut omaksua lämmitystekniikan kiehtovaa maailmaa.

Nyt on aika kääriä hihat ja sukeltaa uuteen. Tulevaisuudessa Lämmöllä-lehti tulee uudistumaan ja muotoutumaan moderniksi digitaaliseksi mediaksi. Videoita, podcasteja, digitaalinen alusta – nämä eivät ole pelkkiä sanoja vaan tulevaisuuden suunta.

Mutta ei pelkästään teknologiaa, myös sisältö on keskiössä. Öljylämmitys ei ole historiaa. Sen nykyaikaisuus ja varmuus ovat edelleen ajankohtaisia asioita yli 100 000 kotitaloudessa Suomessa. Uusiutuva lämmitysöljy on täysin fossiilivapaata, joka on valmistettu kasviöljystä sekä vastuullisesti tuotetuista jäte- ja tähderaaka-aineista.

Tässä kohtaa on syytä keskittyä nykyisen hallituksen näkemykseen energiapolitiikasta. Hybridilämmitys, joka yhdistää esimerkiksi lämpöpumpun öljykattilaan, on järkevä ja kestävä vaihtoehto, jota ei tulisi sivuuttaa. Hiilidioksidipäästöjä öljylämmityksessä voidaan vähentää merkittävästi hybridilämmityksellä sekä käyttämällä uusiutuvaa lämmitysöljyä.

Tässä on myös hyvä paikka muistuttaa kotitalouksia päivittämään öljykattilansa ja huollattamaan polttimensa, sekä tutkimaan mahdollisuutta lisätä öljylämmityksen rinnalle lämpöpumppu tai aurinkokeräimet eli muodostaa niin sanottu hybridilämmitys. Ekologisena ratkaisuna on mahdollista siirtyä käyttämään uusiutuvaa lämmitysöljyä, joka voi olla taloudellisesti kannattava vaihtoehto.

Tässä yhteydessä ei voida ohittaa huoltovarmuuden merkitystä. Öljylämmityksellä toimivat kotitaloudet voivat olla omavaraisia, jos käytössä on pieni dieselaggregaatti. Näinä epävarmoina aikoina, kun maailma ympärillämme muuttuu yhä enemmän, tällä on erityinen painoarvo. Jos pakastimesta löytyy ruokaa ja lämmitys toimii öljyllä ja lämpöpumpulla, kotitaloudet pärjäävät tarvittaessa pitkiäkin aikoja omavaraisesti.

Huoltovarmuus ei ole vain teoriaa, vaan se on käytännöllinen toimenpide, joka takaa turvallisuuden ja mukavuuden kodeissamme. Ei ole väliä, kuinka kauan sähkökatko kestää tai kuinka vaikeaksi talvi muodostuu; öljylämmitys on luotettava lämmitysmuoto, joka ei kovilla pakkasilla kuormita valtakunnan sähköverkkoa, kun sen kuormitus on muutenkin kovilla. Hybridilämmittäjä voi taas hyödyntää itselleen kulloinkin edullisinta energian hintaa.

Aikamme haasteet vaativat rohkeaa ajattelua ja kekseliäisyyttä. Me täällä Lämmitysenergia Yhdistyksessä olemme valmiita kohtaamaan ne pää koholla ja katse tulevaisuuteen suunnattuina. Nämä muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, mutta askel askeleelta, me siirrämme koko alan aivan uudelle ja nykyaikaiselle tasolle.

Uudessa Lämmöllä-lehdessä (2/2023) aloitamme matkan kohti uutta aikaa. Toivotan teidät, rakkaat lukijat, mukaan tälle matkalle. Ja Eerolle toivotan mitä parhaimpia golf-hetkiä!

Lämmöllä,

Toni Degerlund,

Päätoimittaja