Öljylämmityksellä edelleen merkittävä rooli kiinteistöjen huoltovarmuuden kannalta - Öljylämmitys

Öljylämmityksellä edelleen merkittävä rooli kiinteistöjen huoltovarmuuden kannalta

Kesälomat ovat takana, ja pikkuhiljaa lämmityskausi taas lähestyy. Öljylämmittäjien ajojahti on jo hieman laantunut, mutta edelleen tyrkytetään lämmitysjärjestelmän vaihtamista.

Elokuu jo osoitti, kuinka haavoittuvaista ja epävarmaa pörssisähkön hinnoittelu on. Energiateollisuuden selitykset satunnaisista ja samanaikaisista yllätyksistä eivät oikein vakuuta. Kaikki tietävät, että talvella kovilla pakkasilla tulee olemaan tyyntä. Yksikin yllättävä huoltoseisokki ydinvoimalassa tai Ruotsin siirtoyhteyksien häiriö suorastaan räjäyttää pörssisähkön hinnan.

Jos kuluttajahinta elokuussa jo kävi 0,70 eurossa/ kWh, ja siihen on vielä lisättävä siirtomaksut ja verot, öljyllä lämmittäminen kuulostaakin jo halvalta. Öljylämmitys maksaa noin 0,15 €/kWh, ja jos täyttää säiliön hyvissä ajoin ennen talvea, ei hintakaan muutu, vaikka olisi millainen pakkanen. Öljylämmittäjä, jolla on säiliössään vuoden energiantarvetta vastaava polttoainemäärä, voi rauhallisin mielin budjetoida menot lämmitykseen tulevan talven varalle.

Mikäli öljylämmittäjää huolestuttavat hiilidioksidipäästöt, voi siirtyä käyttämään uusiutuvaa lämmitysöljyä. Silloin myös tietää, ettei polttoaine tule ainakaan minkään kiertotien kautta Venäjältä. Koska uusiutuva lämmitysöljy palaa puhtaammin – eli se ei nokea kattilaa – myöskään kulutus ei kasva, vaan voi olla jopa pienempää kuin ennen.

Toinen vaihtoehto on siirtyä hybridilämmittäjäksi, jolloin voi itse valita, käyttääkö öljyä vai sähköperusteista lämmitystä esimerkiksi lämpöpumpulla. Hybridilämmityksessä on myös se hyöty, että vaikkapa ilmavesilämpöpumpulla voi lämmittää pitkälle talveen, jolloin sen hyötysuhde on parhaimmillaan. Öljylle voi vaihtaa, kun pakkanen kiristyy ja vastaavasti kattilalla on paras mahdollinen hyötysuhde.

Palataan vielä sähkön hintaan. Kun lämpöpumpun hyötysuhde on 3 kuten yleisesti ilma- vesilämpöpumpulla öljylämmiteisissä taloissa, lämmityksen hinnaksi tulee verot ja siirtomaksut huomioiden 0,76 € / 3 = 0,25 €/kWh. Öljyllä lämmittää siis noin 10 snt halvemmalla! Kun laitteet vielä on huollettu ja hoidettu ammattilaisten puolesta, tietää, että lämpöä riittää kaikissa olosuhteissa.

Arto Hannula
Kirjoittaja on Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja.