Kaksi vuosikymmentä öljylämmittäjän asialla - Öljylämmitys

Kaksi vuosikymmentä öljylämmittäjän asialla

Lämmöllä-lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja Suomen Lämmitystieto Oy:n erityisasiantuntija Eero Otronen jäi ansaituille eläkepäiville elokuun lopussa. Hän on seurannut energia-alaa tarkasti kaksi vuosikymmentä. Ala ei unohdu, mutta tulevaisuudessa sitä voi seurata omin ehdoin.

Koska energia-alan murros on yhteiskunnan kuuma peruna, ei lämmitysasioiden seuraaminen jää Eero Otrosella eläkkeelläkään kokonaan taka-alalle.
– Etenkin energiapolitiikka kiinnostaa minua. Seuraan varmasti alaa sellaisena asioista melko paljon ymmärtävänä kuluttajana, mutta en usko, että olen mielipiteineni kovin aktiivinen – vaikka eihän sitä koskaan tiedä.

Yhteiskunnassa ylipäätään on Otrosen uran varrella kipuiltu kasvavan sähkönkulutuksen kanssa. Esimerkiksi tuulivoiman lisääntyminen ja Olkiluoto 3:n valmistuminen ovat mahdollistaneet sähköntuotannon omavaraisuuden kasvun. Otronen kuitenkin muistuttaa, että on varauduttava muuhunkin.

Lämmöllä on muuttunut maailman mukana

Eero Otrosen 40 vuoden työkokemus jakautuu aikoihin LVI- ja öljyalalla. Viimeiset 20 vuotta hän on seurannut energia-alaa öljylämmityksen näkökulmasta tiiviisti.

Tänä aikana lämpöpumppu- tekniikan kehittyminen ja markkinoille tulo on merkittävin muutos, Otronen sanoo. Vaikka muillakin lämmitysmuodoilla on edelleen jalansijansa, niiden osuus etenkin uudispuolella ja korjausrakentamisessa on pienentynyt.

Öljyalalla painopiste on Otrosen mukaan siirtynyt siihen, että energiatehokkuuden vuoksi laite- kanta pyritään pitämään mahdollisimman hyvässä kunnossa. Viesti on, että huollolla ja saneeraamisella kulutus pysyy hallinnassa, päästöt ovat pienemmät ja kustannukset kuluttajalle kohtuulliset.

Vuodesta 2010 Lämmöllä-lehden päätoimittajana toiminut ja sitä aiemmin lehden sisältöjen parissa askaroinut Otronen kertoo, että myös Lämmöllä on muuttunut maailman mukana.
– Viimeisen 10 vuoden aikana olemme pyrkineet antamaan öljylämmittäjälle hyötytietoa oman lämmitysjärjestelmänsä kunnossapidosta. Olemme terävöittäneet viestiämme ja kertoneet öljylämmityksen hyvistä puolista, jopa puolustaneet sitä, Otronen summaa.

Viimeisen parin vuoden aikana Lämmöllä-lehden ydintä on ollut myös kertoa hybridilämmityksestä ja uusiutuvan lämmitysöljyn mahdollisuuksista. Ala on Otrosen mukaan halunnut olla ilmastotavoitteissa mukana valistamalla laitetekniikasta tai uusiutuvasta lämmitysöljystä. Kestävän toiminnan viesti öljylämmittäjälle on Otrosen suussa kuitenkin selvä.
– Jotta lämmitysjärjestelmä toimii hyvin, sitä pitää huoltaa, ajan tullessa uudistaakin. Mutta öljy- lämmityksen valinnasta on oltava ylpeä, sillä kun valinta on tehty, se on ollut oikea ratkaisu juuri siihen omaan kiinteistöön.


Eläkkeelle voi suksia hyvin mielin

Liikaa Otronen ei aio suunnitella eläkepäiviään. Häntä ei omien sanojensa mukaan kiinnosta lennähtää talviksi vaikkapa Espanjan lämpöön – nyt on aikaa riemuita Suomen neljästä vuodenajasta!

Otronen on harrastanut monipuolisesti liikuntaa lähes 60 vuotta, mutta etenkin arkiliikunta on kiireisinä työviikkoina saattanut jäädä vähemmälle. Nyt hänellä on tavoitteena tehdä joka päivä lenkki jalan tai pyöräillen. Myös murtomaasukset on jo ostettu.
– Viime talvena kerkesin jo kokeilla ”pertsaa”. Jos saadaan lunta maahan, hiihto ehkä korvaa talvella pyöräilyn. Golfkauttakin on vielä jäljellä, ja eiköhän tässä jonkin verran tule pappalätkääkin pelattua.

Lisäksi Otronen aikoo nauttia mökkeilystä: Pielisestä ehtii nostaa ruokakalaa muulloinkin kuin lomakausina. Myös hyviä kirjoja on läjäpäin odottamassa lukemista.

Eläkkeen kynnyksellä mielessä on sekä haikeutta että helpotusta, Otronen sanoo. Haikeaa on jättää kollegat ja mielenkiintoinen työ, mutta helpotusta voi tuntea siitä, että parhaansa on tehnyt.

Ei jää ainakaan sellaista fiilistä, että jotain olisi jäänyt tekemättä. Voin luovuttaa tehtävän seuraajalleni hyvillä mielin – ja ehkä jotain perintöäkin, jonka päälle rakentaa.