Kausihuolto kannattaa! - Öljylämmitys

Kausihuolto kannattaa!

Syksy ja kevät ovat omakoti­asujalle aktiivista aikaa. Syksyllä on hyvä valmistautua lämmityskauteen tekemällä laitteistojen huoltoja ja säätöjä. Keväällä kannattaa miettiä talon ulkopuolisia toimenpiteitä ja pihan kunnossapitoa.

Laitteiden vuosihuollot ja säätöjen tarkistaminen kuuluvat lämmityskauteen valmistautumiseen. Uudehkon öljypolttimen huoltoväli on joko 2 vuotta tai 5 000 öljylitraa. Milloin sinulla on seuraavan huollon aika?

Kattilan ja öljypolttimen puhdistaminen 1–2 vuoden välein pitää huolen, ettei nokea ja muita palamisjätteitä kerry tulipesän ja suuttimien pinnoille. Puhtaat laitteet merkitsevät puhdasta palamistulosta, joten huollot tuovat hyötyä energiansäästönä ja laitteiden pidentyneenä käyttöikänä.

Oletko miettinyt uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöä? Ehdottoman järkevää ja kustannustehokasta on tehdä liekintunnistimen vaihto muun huollon yhteydessä. Työ ei ole suuri, ja säästät kustannuksissa, kun huoltoliike on valmiiksi paikalla. Vaikka et olisikaan heti tilaamassa uusiutuvaa lämmitysöljyä, polttimen liekintunnistimen vaihtamisen jälkeen olet valmis siirtymään päästöttömään tuotteeseen heti kun sinulle sopii.

Öljylämmittäjälle tuttuja toimia ovat öljyn määrän seuraaminen ja säiliön täyttö, mutta milloin itse säiliö on tarkastettu tai puhdistettu? Omistaja vastaa siitä, että öljysäiliö varusteineen toimii kuten pitää. Vaikka säiliö ei kuuluisi pakollisen tarkastuksen piiriin, kannattaa tarkastus teettää 5–10 vuoden välein. Oikea taho tekemään säiliötarkastuksia ja -huoltoja on Tukesin hyväksymä huoltoliike. Muovisten maanpäällisten säiliöiden turvallisuuskatselmuksen liitteen TS-7 mukaisesti voi suorittaa poltinhuoltaja. On tärkeä muistaa, että muovisia, jo kerran käytöstä poistettuja sisäsäiliöitä ei turvallisuussyistä koskaan tule asentaa uudestaan toiseen öljylämmitystaloon!

Kurkista luukkuihin

Usein heikko sisäilman laatu johtuu puutteellisesta ilmanvaihdosta. Poisto- ja korvausilmaventtiilien säätäminen sekä puhdistus roskista ja pölystä on suositeltavaa tehdä kahdesti vuodessa, sekä syksyisin että keväisin. Lisäksi sekä sisältä että pihalta voi löytyä melkoinen määrä luukkuja, jotka paljastavat lisää tarkistettavaa: salaojien ja viemäreiden tarkastuskaivot, yläpohjan tarkastusluukut, jakotukit käyttövedelle ja lattia­lämmitykselle ja niin edelleen.

 

  1. Huolla säännöllisesti. Hyvä huolto siirtää kalliita korjauksia eteenpäin, ja huoltamalla koti pysyy kunnossa sekä turvallisena asua.
  2. Kysy rohkeasti ammattiapua, jos talotekniikka mietityttää. On edullisempaa kysyä apua ennakkoon kuin korjata vahinko.
  3. Varaa kalenterista päivä kausitarkastuksiin syksylle ja keväälle. Jos ripottelee tehtäviä ympäri vuoden, jotain saattaa jäädä tekemättä.
  4. Tee ensin “pakolliset” talotekniset tarkastukset ja hemmottele sen jälkeen itseäsi mukavilla puutarhatöillä nauttien raikkaasta ilmasta.
  5. Ota syksy rennosti ja mieti huoltoja kausihuoltopäivänä!

    Lukuvinkki Katso öljylämmittäjän vuosikello Lämmöllä-lehdestä 2/2022