Uusiutuva lämmitysöljy leikkaa päästöjä ja säästää lämmityskustannuksissa - Öljylämmitys

Uusiutuva lämmitysöljy leikkaa päästöjä ja säästää lämmityskustannuksissa

Hallitus päätti noin 400 miljoonan euron tukipaketista helpottamaan sähkölämmittäjien ahdinkoa. Se ei kuitenkaan ratkaise kysymystä siitä, mikä on järkevä lämmitystapa pitkällä aikavälillä. Uusi syksy ja lämmityskauden alku ovat taas edessä hinnoilla, joihin maailmantilanne voi tuoda epävarmuutta.

Suomalaiset joutuvat miettimään tarkemmin, mikä lämmitysmuoto on heille paras. Kaikki energianlähteet eivät ole kallistuneet yhtä paljon. Sähkön hinta on vaihdellut voimakkaasti, ja kalleimmillaan se on ollut jopa kolme kertaa kalliimpaa kuin lämmitysöljy.

Suomessa on noin 130 000 pientaloa, joissa on öljylämmitys. Jätteistä ja tähteistä valmistettava uusiutuva
lämmitysöljy on kestävä valinta, sillä se leikkaa hiilidioksidipäästöjä heti eikä vaadi kalliita investointeja. Polttimen päivittäminen tai vaihto riittää. Jos asukas valitsee hybridilämmityksen, olemassa oleva öljykattila jää käyttöön ilmavesilämpöpumpun rinnalle. Tällöin eri lämmitysmuotoja voi vuorotella vuodenajan tai vuorokauden ajan mukaan, mistä sen milloinkin edullisimmin saa.
– Uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöönotto ei vaadi kymmenien tuhansien eurojen investointeja eikä yhteiskunnalta suuria investointeja infrastruktuuriin. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa olla käyttämättä uusiutuvaa lämmitysöljyä, sanoo Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula.

Suora sähkölämmitys tuottaa keskikokoisessa omakotitalossa vuodessa neljä kertaa suuremmat CO2 -päästöt kuin ilmavesilämpöpumpun ja uusiutuvan lämmitysöljyn yhdistelmä. Ilmavesilämpöpumpun ja sähkön CO2 -päästö voi olla kolminkertainen verrattuna ilmavesilämpöpumpun ja uusiutuvan lämmitysöljyn hybridiin. Hybridijärjestelmässä uusiutuvan lämmitysöljyn käyttö kovilla pakka- silla vähentää sähköverkon kuormitusta ja sähköpulaa.

Suomi on asettanut Marinin hallitusohjelmassa tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Öljylämmityksestä luopumisen sijaan kannattaisi tukea hybridilämmitykseen ja uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön siirtymistä. Silloin samalla rahalla, jolla nyt tuetaan yhden pien- talon lämmitystapamuutosta, voitai- siin päivittää kymmenen pientalon öljylämmitys käyttämään uusiutuvaa lämmitysöljyä.
– Nykyiset päästövähennystavoitteet eivät voi toteutua käytössä olevilla energia- vaihtoehdoilla ja tämänhet- kisellä energiankulutuksella, toteaa Arto Hannula.

Lue koko juttu Lämmöllä-lehdestä 1/2023

Tämä artikkeli oli mukana Oiline-uutuskirjeessä 1/2023