Hybridilämmittäjää hymyilyttää - Öljylämmitys

Hybridilämmittäjää hymyilyttää

Tuure Nurmi päätti marraskuussa 2022 hankkia ilmavesilämpöpumpun ottamaan päävastuun parisataa neliöisen omakotitalonsa lämmityksestä. Talon alkuperäinen öljysäiliö vaihdettiin puolta pienempään jo vuonna 1996. Nyt pannuhuoneesta löytyy talon lämmityskokonaisuuden tuorein vahvistus, uudenkarhea ilmavesilämpöpumpun ohjausyksikkö. Ulkoyksikkö tekee työtään rakennuksen ulkoseinällä. Hybridijärjestelmän sisäänajo on sujunut mutkattomasti, ilman mitään häiriöitä.

Nurmi oli pohtinut hybridiin siirtymistä jo pitemmän aikaa – olihan keskustelua fossiilisista polttoaineista käyty jo vuosikymmenten ajan. Viime syksynä päätös isosta investoinnista kypsyi toteuttamisen tasolle, kun lämmityskustannukset tulivat mukaan keskusteluihin. Vaihtoehtojakin oli, mutta jokaisessa tuntui olevan omat haasteensa. Maalämpöön siirtymisen kustannukset mietityttivät, ja luvan saaminen pohjavesialueella on aina kysymysmerkki. Kaukolämpökään ei houkutellut, ja kaasuun siirtyneen naapurinkin ilmeet olivat alkaneet hintakehityksen vuoksi vakavoitua.

Päätös varmistui Tuuren luettua Lämmöllä lehdestä laskelmat ja analyysit hybridilämmityksen hyödyistä. Rahoitus järjestyi Tuuren henkivakuutuksen eräännyttyä, eikä Tuure hyödyntänyt öljykattilan poisviemisestä tarjottua 4 000 euron avustusta. Öljylämmitys on tärkeä varajärjestelmä paukkupakkasia varten.

Tarkkoja laskelmia Tuure ei ole tehnyt, mutta vuoden käytön jälkeen kulutusluvut alkavat olla vertailu kelpoisia hybridiä edeltäneeseen aikaan. Muutenkin Tuure on kohentanut talonsa energiatehokkuutta: takassa palaa puuta päivittäin ja kiinteistössä on tehty hukkalämpöä minimoivat katto ja ikkunaremontit. Hybridilämmityksen huoltotarve vaikuttaa kaiken kaikkiaan pieneltä. Häiriötön toiminta on turvattu mahdollisimman hyvin vuosittaisella huollolla, ja osaavat ammattilaiset ovat muutenkin puhelinsoiton päässä.

Suomalaisissa kotitalouksissa öljyn rooli kylmien talvien lämmönturvaajana on yhä tärkeä, mutta kaukoviisas kiinteistönomistaja seuraa kehitystä. Tuure Nurmi totesi hybridilämmityksen olevan tässä kohtaa hänelle ihanteellinen ratkaisu, mutta hän pohtii myös tulevaisuutta.

Lue koko juttu Lämmöllä-lehdestä 1/2023

Tämä artikkeli oli mukana Oiline-uutuskirjeessä 1/2023