Unohtuiko huoltovarmuus? - Öljylämmitys

Unohtuiko huoltovarmuus?

Talven selkä alkaa olla taitettu suuremmassa osassa maata. Syksyllä ennen varsinaista lämmityskautta kansalaiset varautuivat poikkeusolosuhteisiin ja harjoittelivat valtakunnallisen Astetta alemmas -energiansäästökampanjan toimenpiteitä, jotta sähkön säännöstelyltä säästyttäisiin. Onneksi talven pidempiaikaiset pakkasjaksot jäivät toteutumatta, samoin suunnitellut sähkökatkot.

Vuoden 2022 lopussa Suomessa on edelleen 128 000 öljylämmitteistä pientaloa. Siitäkin huolimatta, vaikka Marinin hallitusohjelmaan 2019 kirjattu ”fossiilisen öljyn käytöstä lämmityksessä luovutaan” muuttui ministeriössä ”avustukseksi pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi”.

Joissakin piireissä tukipolitiikkaa on pidetty onnistuneena. Totuus on kuitenkin aivan jotain muuta. Hakijamäärät ovat romahtaneet viime syksyn jälkeen kolmasosaan edellisestä vuodesta. Siitä huolimatta nyt käsitellään vasta loppuvuodesta jätettyjä hakemuksia. Myös kentältä kuuluu kummia; kiinteistöissä, joista öljykattilat on kannettu pihalle, palellaan ja todetaan, että luvatut energiansäästöt eivät olekaan ilmavesilämpöpumpuilla toteutuneet.

Avustusten tarkoituksena oli, että öljykattiloista ”luovutaan asteittain 2030-luvun alkuun mennessä”. Eipä taida onnistua tällä tukipolitiikalla. Onneksi, sillä edellä mainitulla kirjauksellaan hallitus unohti täysin huoltovarmuuden. Nimittäin sähkönkulutuksen huippukuormalla pientalojen öljylämmittäjät pelastavat kattiloineen sähkön riittävyyden muuhun kulutukseen lämmityksen sijaan.

Jäljellä olevat reilut 100 000 öljylämmittäjää ovat tulevina talvina pelastamassa kansalaiset sähkön säännöstelyltä. Jos jokainen pihalle kannettu kattila korvattaisiin 16 kW:n vastuslämmitteisillä ilmavesilämpöpumpuilla tarvittaisiin 1 600 MW:n teho. Tämä tarvittava tehoreservi on tätä kirjoittaessa vasta (ja jo onneksi) koekäytössä.

Kun nyt vaalit ovat onnellisesti ohi, niin tarjoan tulevalle uudelle hallitukselle edelleen kirjattavaksi hallitusohjelmaan vanhana perintönä lausetta ”fossiilisen öljyn käytöstä lämmityksessä luovutaan”. Öljylämmityksestä luopumisen avustus kyllä voidaan samalla lopettaa. Tilalle otettakoon uusi parempi avustus tai tukipolitiikka, jolla uusiutuvan lämmitysöljyn (HVO) käyttö fossiilisen lämmitysöljyn sijaan tehdään öljy- ja hybridilämmittäjille mielenkiintoiseksi ja kustannustehokkaaksi. Samalla hallitusohjelman kirjauksella varmistetaan huoltovarmuus sähkön riittävyydessä sähkölämmittäjille.

Muuten voidaan sanoa ”Hyvästi Öljylämmittäjä!” Mutta niin ajattelinkin sanoa, ja kiittää kaikkia Teitä Öljylämmittäjiä mukavasta yhteistyöstä! Tämä lehti jää nimittäin osaltani viimeiseksi. Olen saanut olla mukana tekemässä Lämmöllä-lehteä kaksikymmentä vuotta ja siitä viimeiset reilut kymmenen vuotta päätoimittajana. Yhteistyöllä energiatehokkuussopimusten Höylä I-IV viitoittamalla tiellä olemme toteuttaneet merkittävät energiansäästöt öljylämmityskiinteistöissä. On parannettu lämmöneristystä, modernisoitu laitteistoja ja otettu uusiutuvia energialähteitä öljylämmityksen rinnalle. Kaikilla näillä toimenpiteillä olemme myös vähentäneet haitallisia päästöjä ja hillinneet ilmastonmuutosta.

Kiitos yhteistyöstä ja kaikkea hyvää jatkossakin! Öljylämmitys on edelleen Oikein!

Eero Otronen

eero.otronen@ley.fi

 

Julkaisu Lämmöllä-lehdessä 1/2023.