Meistä jokainen voi säästää energiankulutuksessaan - Öljylämmitys

Meistä jokainen voi säästää energiankulutuksessaan

Hallituksen tukipolitiikka kohtelee tasapuolisesti kaikkia lämmittäjiä. Ensin on parin vuoden ajan tuettu öljylämmittäjiä sadalla miljoonalla eurolla, jotta he luopuisivat öljykattiloistaan. Nyt sitten tuetaan sähkölämmittäjiä kolmella sadalla miljoonalla maksamalla osa heidän lämmityssähkölaskujaan. Suhteet tuissa ovat varmaan kohdallaan, mutta mitähän seuraavaksi – unohtiko hallitus kauko- ja puulämmittäjät?

No niin, ja sitten asiaan! Tämän syksyn avainsana on energiansäästö, josta myös Lämmöllä-lehti kirjoittaa useammassa tuoreessa jutussaan. Samoin Motivan valtakunnallinen energiansäästökampanja ”Astetta alemmas” on juuri alkamassa.

Koko syksy on ennakoitu tulevaa sähkökriisiä, joka tulee kyllä kohtelemaan kovemmalla kouralla sähkö- kuin öljylämmittäjiä. Kriisiä ei kannata jäädä odottamaan, vaan energiansäästön voi aloittaa jo tänään. Öljylämmittäjänäkin voit vaikuttaa omaan energiankulutukseesi monilla varsin yksinkertaisilla, jokapäiväisillä toimilla.

Lämmityksestä on mahdollista säästää eniten. Jopa kaksi kolmasosaa kodin energiankäytöstä kuluu lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden valmistukseen. Mikäli huonelämpötilat ovat liian korkeat, jo kahden asteen lämpötilan pudotuksella saa aikaan 10 prosentin säästön energiankulutuksessa. Suositeltu sisälämpötila on 21 astetta, mutta varsinkin makuuhuoneet voi pitää viileämpinä omien mieltymysten mukaisesti.

Muita huomioitavia energiansäästökohteita ovat lattialämmitys, lämpimän käyttöveden kulutus ja etenkin sähkösaunominen.

Kylpyhuoneiden sähköiset mukavuuslattialämmitykset pidetään usein liian kuumina ja jatkuvasti päällä. Oikea-aikaisella lämmittämisellä ja oikealla lämpötilatasolla on mahdollista säästää omassa sähkönkulutuksessa.

Järkevällä lämpimän käyttöveden kulutuksella voi säästää vuositasolla useita kymmeniä, jopa satoja euroja. Käyttöveden lämmittämiseen kuluu vuosittain noin neljännes kiinteistön lämmittämiseen käytettävästä energiasta. Suihkussa lotraaminen saattaa olla mukavaa, mutta se ei ole kovin energiatehokasta. Kiinnitä huomiota lisäksi myös toimiviin termostaattisiin vesikalusteisiin.

Kaikille uusille lukijoillemme ja öljylämmittäjille haluaisin nostaa esille mielenkiintoisen juttumme lehden sivuilta 6–8. Uutena asukkaana vanhassa öljylämmitteisessä talossa vuoden asunut Anne Roth jakaa lukijoille omia henkilökohtaisia ensikokemuksiaan öljylämmittäjänä. Ota vaari Annen neuvoista!

On taas aika arvioida, miten hyvin Lämmöllä-lehti palvelee teitä lukijoitamme. Vuosien varrella olemme uudistaneet lehteämme useaan otteeseen niin sisällön kuin ulkoasun suhteen. Nyt haluamme kuulla, vastaako Lämmöllä-lehti tätä päivää. Aiemmin Lämmöllä on saanut vastaanottajiltaan hyvää palautetta, jos kohta välillä myös rakentavaa kritiikkiä. Kaikki palaute on meille tärkeää, ja tulemme kehittämään lehteä sen mukaisesti. Tutkimuksen lopussa löytyy ”sana on vapaa” -kenttä, jossa voi antaa palautetta energiapolitiikasta niin maan hallitukselle, öljy-yhtiöille kuin meille lehden tekijöille. Ohjeet lukijatutkimukseen löytyvät sivulta 26.

Näin lopuksi haluan onnitella kaikkia teitä öljylämmittäjiä, jotka ette ole antaneet kantaa öljykattilaanne pihalle viimeisen kahden vuoden aikana. Tulevana talvena öljykattilasta tulee olemaan teille iloa ja lämpöä! Ikäväkseni on todettava, että osalla lämmittäjistä petti harkintakyky heidän hylätessään öljykattilansa ja siirtyessään uusine pumppuineen sähkölämmittäjiksi.

Turvallista lämmityskautta öljyhybridilämmityksellä, se on Oikein!

Eero Otronen

eero.otronen@ley.fi

 

Julkaistu Lämmöllä-lehdessä 2/2022.