Lämmitän öljyllä – olenko rikollinen?

Rakennusmessut käynnistyivät puolentoista vuoden tauon jälkeen elokuussa. ”Öljylämmittäjän Palvelutori” öljylämmittäjien kohtauspaikkana toteutettiin Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Messukävijöitä askarruttaneet ”top 5 -kysymykset” lämmityksestä olivat 1) saako öljyllä vielä lämmittää? 2) mikä ihmeen hybridilämmitys? 3) mikä on öljylämmityksestä luopumisen tuki? 4) milloin uusiutuva polttoöljy on tullut markkinoille? 5) pärjäänkö pelkällä ilmavesilämpöpumpulla ympärivuotisesti? Osastollamme vastasin kysymyksiin parhaan kykyni mukaan seuraavasti:

Öljylämmitys on pientaloissa laillinen päälämmitysmuoto, jota ei siis ole kielletty! Öljylämmittäjän on turha kantaa huonoa omaatuntoa tai tuntea itseään rikolliseksi. Vihreä ideologia tosin tavoittelee öljystä luopumista lämmityksessä, mutta se on nähtävä ainoastaan hyvänä tavoitteena.

Hybridilämmityksessä yleisimmin ilmavesilämpöpumppu asennetaan öljylämmityskattilan rinnalle. Tämän ”vuodenaikalämmityksen” johtavana ajatuksena on hyödyntää ilmavesilämpöpumpun parhaita ominaisuuksia maalis-marraskuussa ja öljykattilan huipputehoa energiatehokkaasti joulukuusta helmikuulle.

Valtio avustaa 2500–4000 eurolla, kun öljylämmittäjä luopuu öljykattilasta ja -säiliöstä ja vaihtaa lämmitysmuotoa. Ole tarkkana, että korvaava lämmitysmuoto – maalämpö, kaukolämpö, puulämmitys tai suora sähkölämmitys – on myös mitoitettuna päälämmitysmuoto.

Neste toi 1.1.2021 markkinoille 100 %:sti uusiutuvista raaka-aineista valmistetun polttoöljyn. Nyt sitä on saatavilla lämmityskäyttöön koko maassa. Uusiutuva polttoöljy tukee osaltaan Suomen tavoitetta tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Tulevaisuudessa uusiutuva polttoöljy korvaa fossiilisen polttoöljyn lämmityksessä.

Sitten varoituksen sana öljylämmityksen korvaamisesta lämpöpumpulla. Jos vanhassa öljylämmitystalossa lämmityspatterit ovat ikkunoiden alla, on kiertoveden mitoituslämpötila ollut aikoinaan melko korkea. Lämpömäärän on katsottu riittävän, kun menoveden lämpötila kovalla pakkasella on yli 70 astetta.

Ongelmia voi siis ilmaantua, kun öljylämmitys vaihdetaan ilmavesilämpöpumppuun pientalossa, jossa on patteriverkosto. Jos oikealla laitemitoituksella ei huolehdita, että ilmavesilämpöpumppu pystyy lämmittämään menoveden tarpeeksi kuumaksi, lämpö ei pakkasilla riitä. Mitoituksessa on huomioitava lisäksi lämpimän käyttöveden tuottaminen.

Alimitoitetuissa lämpöpumppuasennuksissa on jouduttu turvautumaan lisäsähkövastuksiin, mikä on kallis tapa lämmittää pientaloa. Mitoitusvirheet aiheuttavat turhia ja odottamattomia kustannuksia. Pettymys on valtaisa, kun luvatut kustannussäästöt eivät toteudu ja haluttua huonelämpötilatasoa ei pakkasilla saavuteta. Öljylämmityksen mukavuustaso asumisessa jääkin nyt ilmavesilämpöpumpulla saavuttamatta.

Ykkösnumeron jälkeen monet öljylämmittäjät ovat löytäneet kotisivumme www.oljylammitys.fi ja tilanneet lehtemme. Tervetuloa viihtymään lehtemme pariin Sisko, Pirjo-Riitta, Rauno, Olli-Pekka ja muutkin uudet lukijamme! Lopuksi vielä ”peukutetaan” Veijo H:lle, joka Espoosta Sotkamoon muuttaessaan päätyi öljylämmitystaloon ja teki Lämmöllä-lehden osoitteenmuutoksen.

Öljylämmitys on edelleen Oikein ‒ lämmitä oikein ja vastuullisesti!

Eero Otronen
eero.otronen@ley.fi

Julkaistu Lämmöllä-lehdessä 2/2021.