Tee vihreä siirtymä ilman velkaelvytystä! - Öljylämmitys

Tee vihreä siirtymä ilman velkaelvytystä!

Mennyt kunnon talvi on osoittanut taas energiatehokkaiden lämmitysjärjestelmien tarpeellisuuden. Useat pakkasjaksot eteläistä Suomea myöten käynnistivät öljykattiloita hybridilämmitysjärjestelmissä, kun ilma-vesilämpöpumppujen taloudellisesti järkevä käyttö loppui elohopean painuessa alle -15 C-asteen.

Öljykattilan merkitys hybridilämmitysjärjestelmässä vaihtelee melkoisesti eri puolilla Suomea. Kiinteistön lämmityksessä kattila on ”pelissä mukana” toisaalla kuukauden ja toisaalla neljästä viiteen kuukautta. Puhumattakaan siitä, miten öljykattila osallistuu lämpimän käyttöveden tuottamiseen pakkasviikkoina. Täytyy edelleen muistuttaa, että ilma-vesilämpöpumppu ei ole päälämmitysmuoto ympäri Suomea, vaikka ympäristöministeriössä eräät tahot niin luulevat.

Te öljylämmittäjät, jotka aiotte hyödyntää ”öljylämmityksestä luopumisen tukea” luopumalla öljykattilastanne ja ottamalla ”päälämmitysmuodoksi” ilma-vesilämpöpumpun, mitoittakaa tuleva lämpöpumppunne oikein, jotta tulevina talvina ei sitten tule ikäviä yllätyksiä. Pumpun nimellistehon on oltava riittävän suuri, koska -20 C-asteen pakkasella siitä on käytössä antotehona vain alle puolet. Pakkaskaudella pumppu tulee tarvitsemaan aina sähkövastusten antamaa lisätehoa. Öljykattilalla olette pakkasilla saaneet hyödynnettyä 17–25 kW:n antotehon. Pumppukauppiaiden kesken kilpailun kiristyessä on lämmitystekniikkaa osaamattomilla myyjillä vaara sortua pumppujen alimitoitukseen. Seuraavana pakkastalvena ei sitten paljon hymyilytä, vaikka olisit saanut myyjältä kaupantekijöiksi hienon hyppynarun.

Vuoden 2021 alussa Neste Oy toi markkinoille täysin uusiutuvan polttoöljyn, joka korvaa kevyttä polttoöljyä niin moottori- kuin lämmityskäytössä. Kerromme asiasta lehdessä useammassakin artikkelissa, joten tutustukaa asiaan. Jos omalta kohdaltasi koet tuotteen ajankohtaiseksi, niin tiedustele uusiutuvaa lämmitysöljyä omalta lämmitysöljykauppiaaltasi ja ole yhteydessä myös omaan öljypoltinurakoitsijaasi.

Tee siis vihreä siirtymä ilman velkaelvytystä, niin omalta kuin veronmaksajan osalta. Miksi maksaa lämmitystapamuutoksesta 10 000–15 000 euroa saadakseen avustusta 4 000 euroa? Muutostyön hinta öljypolttimelle on muutamia satoja euroja, jonka jälkeen voi käyttää täysin uusiutuvaa lämmitysöljyä. Päästöt putoavat yhdessä yössä 90 %, siihen ei valitettavasti päästä millään lämpöpumpulla. Jos edelleen ilma-vesilämpöpumppu on toimiva ratkaisu öljykattilan rinnalle, niin hyödynnä pumpun asennustyön osalta verotuksessa kotitalousvähennystä.

Ympäristöministeriö voi lopettaa 4 000 euron lahjakorttien jakamisen, jollei avustuksen piiriin jatkossa oteta mahdollisuutta lämmittää täysin uusiutuvalla lämmitysöljyllä. Ovathan uusiutuvista polttoaineista avustuksen piirissä tällä hetkellä myös pelletti- ja puulämmitys. Mielestäni tuen jakologiikka ontuu pahasti, mikäli öljykattila-IVL-pumppuhybridi uusiutuvalla lämmitysöljyllä ei ole tuen piirissä. Tulevassa elpymispaketissa EU-avustusta on suunniteltu jaettavaksi 70 miljoonaa öljylämmityksestä luopumiseen. Jakamalla kaksi avustusrahaa maksetaan kuusi avustusrahaa takaisin EU:lle!

Eikä tässä vielä kaikki. Lukijoiden jo vuosikymmeniä kaipaama Ristikko ohjeineen löytyy lehden sivuilta 28–29. Saamasta palautteestamme ennen ja jälkeen, uskon ettei ristikko tule jäämään kertaluonteiseksi. Toivotan kaikille lukijoille hyvää kevään odotusta ja mukavia lukuhetkiä ja ajanvietettä lehtemme parissa.

Öljylämmitys on Oikein ‒ öljylämmittäjää ei jätetä!

Eero Otronen
eero.otronen@ley.fi

Julkaistu Lämmöllä-lehdessä 1/2021.