Kannattaisiko valtion panostaa lämmityksessä voimakkaammin uusiutuvaan biopolttoöljyyn? - Öljylämmitys

Kannattaisiko valtion panostaa lämmityksessä voimakkaammin uusiutuvaan biopolttoöljyyn?

”Pientalon omistajille myönnetään 1.9.2020 alkaen avustusta öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseen kestävämpään lämmitysmuotoon.” Näillä sanoilla alkoi ympäristöministeriön tiedote, joka aamuvarhain oli ilmestynyt ministeriön verkkosivuille.

Seuraavana päivänä etätöissä ollessani vastasin puhelimeen. Soittaja oli vanha ruotukaverini Mönkkösen Reino Lehtimäeltä. En ollut kuullut Reinosta mitään muutamaan vuoteen, joten olin hieman ihmeissäni hänen yhteydenotostaan. Pikkuhiljaa minulle selvisi, että tieto 4000 euron avustuksesta oli kiirinyt myös nuukana miehenä tuntemani Reinon korviin. Lehtimäen Peräkylällä on lämmitetty Högforsin valurautaisella öljylämmityskattilalla energiatehokkaasti viimeiset 40 vuotta. Mitä nyt välillä on poltinta vaihdettu ja lämmitysjärjestelmää huollettu. Niitä näitä keskusteltuamme, Reino sai lopulta kakistettua ulos huolensa: ”Mistä hän löytäisi tilalle kestävämmän lämmitysmuodon?”

Puheet öljylämmityksen loppumisesta ovat vahvasti liioiteltuja. Öljylämmityksen on uhattu loppuvan vuoteen 2030 mennessä. Asiaa ei ole missään päätetty ja öljylämmittäjät voivatkin yhdessä öljyalan kanssa omilla toimillaan osoittaa asiasta keskustelun tarpeettomaksi. Tässä jatkona muutama perustelu öljylämmityksen puolesta.

Öljyala ja valtiovalta ovat keskenään solmineet vuoteen 2025 ulottuvan Höylä IV -energiatehokkuussopimuksen, jossa yhdessä sitoudutaan edistämään öljylämmityksen energiatehokkuutta ja lisäämään uusiutuvan energian käyttöä, kuten esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuja, aurinko-lämpöä ja biopolttoöljyä. Ei siis voida ajatella, että valtio toisella kädellä solmii sopimuksen öljylämmittämisen tehostamiseksi ja toisella kädellä kieltäisi koko lämmitysmuodon.

Rinnakkaisenergian käyttö pienentää öljylämmityksen päästöjä ja energiankulutusta entisestään. Öljylämmittäjät hyödyntävät jo nyt runsaasti auringosta, lämpöpumpuista ja puusta lähtöisin olevaa uusiutuvaa energiaa. He ovat olleet edelläkävijöitä energiankulutusta pienentävien ratkaisujen käyttämisessä. Öljylämmittäjien rankaiseminen veisi tätä kehitystä takaisinpäin tuntuvasti. Esitetyt ratkaisut, kuten maa- ja kaukolämpö sekä sähkölämmitys, eivät ole yksiselitteisesti korvaavia ratkaisuja kaikissa öljylämmityskiinteistöissä.

Biopolttoöljy tulee öljylämmittäjien käyttöön vuodesta 2021 alkaen. Vuoden alusta polttoöljyä toimittavien yhtiöiden jakeluvelvoite on toimittaa markkinoille kolme prosenttia biopolttoöljyä vuotuisesta toimittamastaan kevyen polttoöljyn määrästä. Kymmenen prosentin tavoite on asetettu vuoteen 2028. Osuus voi olla tapauskohtaisesti suurempikin. Olisi tuhlausta, jos toimivat ja biopolttoöljylle valmiiksi sopivat lämmityslaitteistot tässä vaiheessa kiellettäisiin.

Niin, meinasi aivan unohtua. En osannut vastata Reinolle, joten annoin hänelle ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustajan puhelinnumeron ja pyysin tiedustelemaan vastausta häneltä. Lisäksi annoin varalta pari muuta puhelinnumeroa, joista voisi löytyä öljylämmitystä korvaavaa kestävämpää lämmitysmuotoa.

Öljylämmitys on Oikein ‒ hyvää alkavaa lämmityskautta kaikille!

Eero Otronen
eero.otronen@ley.fi

Julkaistu Lämmöllä-lehdessä 3/2020.