Keravan Energian hallinnoima kontti tuottaa energiaa koko Kerava-Tuusulan paloaseman lämmittämiseen - Öljylämmitys

Keravan Energian hallinnoima kontti tuottaa energiaa koko Kerava-Tuusulan paloaseman lämmittämiseen

Kerava-Tuusulan paloaseman pihalla ruskea kontti lepää tukevasti kiviperustuksen päällä. Kontin päädyssä seisovat tukevan ja turvallisen oloiset metalliportaat, piippu nousee noin kymmenen metrin korkeuteen.

– Tämän lämpökontin omistaa ja sitä hallinnoi Keravan Energia. Kontti on siis pieni lämpökeskus, jonka toisessa päässä sijaitsee 15 kuution öljysäiliö, käyttöpäällikkö Thomas Backman esittelee.

Kontti tuottaa energiaa koko Kerava-Tuusulan paloaseman lämmittämiseen, mikä ei olekaan aivan pieni tehtävä. Kiinteistö on suuri, ja energiaa kuluu etenkin talviaikana, kun paloautot lähtevät ja palaavat hälytystehtävistä isojen ovien kautta.

– Kontin toisessa päässä on 800 kW:n Viesmannin kattila ja 800 kW:n Oilonin poltin. Tämä kokonaisuus tuottaa ihan mukavasti energiaa laitoksen tarpeisiin, Backman kertoo kontin varustelusta.

Kerava-Tuusulan paloasema vihittiin käyttöön alkuvuodesta 2018, ja alusta asti kiinteistöön on tuottanut lämpöä kontti. Ensimmäisinä vuosina käytettiin perinteistä lämmitysöljyä, mutta pari vuotta sitten kohteessa siirryttiin käyttämään Neste MY Uusiutuvaa Polttoöljyä. Uusiutuvaan siirtymisen myötä uudehkoa poltinta ei tarvinnut vaihtaa, vaan pienet säädöt ja liekintunnistimen vaihto riittivät. Hyvin yksinkertainen homma kaiken kaikkiaan, Thomas Backman luonnehtii.
– Ammattimiehellä kestää vain noin tunnin verran, että homma pelaa.

Keravan Energian lämmityskontti toimii hyvin ja tuottaa lämpöä melko vähäisillä huoltotoimenpiteillä. Poltin säädetään vuosittain ja samalla varmistetaan, että happea on tarpeeksi eikä häkää tai NOx-päästöjä synny. Thomas Backman sanoo uusiutuvan tuotteen kaltaisen ympäristömyönteisen ratkaisun olevan tätä päivää ja tulevaisuutta, kun päästöistä halutaan päästä eroon.
– Siirryimme kohteessa uusiutuvan käyttöön ympäristöä ajatellen. Kyllä tätä muidenkin ainakin kokeilla kannattaa. Jos nokeentuminen loppuu, jo siinä säästää nopeasti ja paljon. Ei tarvitse olla kuin pieni nokikerros, niin lämpö ei siirry samalla tavalla.

Katso Thomas Backmanin videohaastattelu: