Minne uusi hallitus unohti biopolttoöljyn?

2000-luvulla pientalojen öljylämmittäjistä noin satatuhatta on luopunut öljykattilastaan ja vaihdattanut tilalle kiinteistöönsä jonkun muun päälämmitysmuodon. Vastaavasti satatuhatta öljylämmittäjää on samaan aikaan vaihdattanut itselleen uuden energiatehokkaamman öljykattilan. Uusimman heinäkuussa 2019 ilmestyneen kyselytutkimuksen *) mukaan pientaloissa Suomessa on 150 000 öljykattilaa ja osa niistäkin on vain toissijaisessa käytössä.
Suomessa pientalojen öljylämmityksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat noin kaksi prosenttia Suomen vuosittaisista kokonaispäästöistä. Siksi minun on vaikea ymmärtää, että keväällä nimitetty uusi hallitus kirjasi hallitusohjelmaansa tavoitteen, että öljylämmitteisistä kiinteistöistä on päästävä eroon vuoteen 2030 mennessä.

Tavoite on todella haasteellinen tuntien tämän hetkisen öljylämmitteisen kiinteistökannan rakenteen, kunnon ja iän. Puhumattakaan teistä, hyvät öljylämmittäjät, jotka asutte näissä kodeissanne. Vaikka hallitus tulisi kantamaan pihalle joka ainoan jäljellä olevan öljykattilan, eivät näiden kiinteistöjen lämmityksen tulevaisuudessa aiheuttamat hiilidioksidipäästöt tule nollautumaan millään toisilla lämmitysmuodoilla. Ne voivat mahdollisesti puolittua, mutta jäljelle jää silloinkin se prosentti.

Sellaista uusiutuvaa lämmitysmuotoa ei ole olemassakaan, jolla öljylämmityksen fossiilisista hiilidioksidipäästöistä päästäisiin täysin eroon! Vai olisiko sittenkin? Öljylämmittäjille on tarjolla uusiutuva biolämmitysöljy, johon nykyinen öljylämmityksen laitekanta soveltuu sellaisenaan. Omakotikannassa olevien öljykattiloiden ikä on nyt keskimäärin 20 vuotta (kannasta 61 prosenttia *) on nuorempia), joten olemassa oleva infrastruktuuri kannattaisi hyödyntää biolämmitysöljyn käyttöön. Eikä ensimmäistäkään kattilaa tule vaihdattaa ennen teknis-taloudellisen käyttöiän saavuttamista!

Edellinen eduskunta sääti tämän vuoden huhtikuussa biopolttoöljyn kolmen prosentin jakeluvelvoitteen kevyeen polttoöljyyn vuodesta 2021 alkaen. Tavoite on nostaa pitoisuus kymmeneen prosenttiin vuoteen 2028 mennessä. Siksi tuntuukin ihmeelliseltä, että näin tuore asia pääsi jo unohtumaan nykyiseltä hallitukselta. Hallitusohjelmaan kirjattu tavoite öljylämmityksestä luopumisesta on ristiriidassa hyvän uusiutuvan energian lisäämistavoitteen kanssa. Nyt uuden hallitusohjelman kirjaus tuo markkinoille epävarmuuden: kannattako huonokuntoistakaan öljykattilaa uusia, kun sen käyttö ollaan kohta kieltämässä.

Hallitus on kirjaamassa ensi vuoden budjettiin 10 miljoonaa euroa tukea ’kiinteistöjen öljylämmityksestä luopumiseen’. Mielestäni kirjaus pitäisi olla ’kiinteistöjen öljylämmityksen energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseen’.

Lämmityskautta odotellessa – hyvää syksyä!

Eero Otronen
eero.otronen@ley.fi

*) Rakennustutkimus RTS Oy, Suomi Asuu 2019-tutkimus

Julkaistu Lämmöllä-lehdessä 3/2019.