Rakennuksen energiatehokkuus - Öljylämmitys
oljylammitys-hero-energiatehokkuus

Rakennuksen energiatehokkuus

Vanhakin omakotitalo voi olla usein yhtä energiatehokas kuin vastarakennettu. Energiatehokkuus riippuu talon kunnosta ja sen asukkaiden asumistottumuksista.

Energiatehokkaan talon määrittely alkaa ulkovaipasta. Yläpohjassa on oltava riittävän hyvät eristeet – ei liikaa eikä liian vähän. Vanhemmissa taloissa voi olla purueristys sekä seinissä, yläpohjassa että lattioissa. Mineraalivilla on sekin suosittu materiaali.

On kuitenkin huomattava, että talon runkorakenteisiin muodostuu ajan mittaan onteloita tai kanavia, joissa liikkuvat ilmavirtaukset heikentävät eristysten tehokkuutta. Tällöin eristettä – mielellään puhallettavaa – kannattaa lisätä. Tällaisia materiaaleja ovat mm. mineraali- ja puukuitupohjaiset eristeet.

Vuotokohtien ja rakenteiden tiivistäminen on kannattavaa puuhaa, sillä ilmanvaihdon ei tulisi perustua vetoisiin oviin, nurkkiin tai ikkunoihin!

Jos talon vesikatto mietityttää, voi ammattilaisella tarkistuttaa kattoläpivientien ja vastaavien kohtien vesitiiviyden ja huolehtia siitä, että eristysaineet ja rakenteet pysyvät kuivina.

Energiatehokkaassa talossa on hyvä sisäilman laatu ja kosteusteknisesti oikein toimivat rakenteet. Näistä tekijöistä ei saa tinkiä energiatehokkuuteen pyrittäessä. Asumisen miellyttävyys ei saisi kärsiä, kun energiatehokkuutta lisätään.

Energiatehokkuusmääräykset

Rakentamista Suomessa sääntelevä lainsäädäntö  on muuttunut vuonna 2013. Rakennuksen energiatehokkuudelle säädetään vähimmäisvaatimuksia, kun kyse on rakennuksen luvanvaraisesta korjaamisesta, käyttötarkoituksen muuttamisesta tai teknisten järjestelmien  korjaamisesta. Tällaisia korjauksia ovat esimerkiksi laajat peruskorjaukset, rakennuksen ulkovaipan korjaukset ja teknisten järjestelmien uusiminen.

Keskeistä uudistuksessa on kuitenkin se, että korjausrakentamiseen ryhtyminen säilyy edelleen vapaaehtoisena, ja kiinteistön omistaja päättää, mitkä ovat rakennuksen korjauksen yhteydessä  parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta säädösten puitteissa.

Rakentamisen tai remontoinnin ammattilainen osaa neuvoa järkevimmät tavat tehdä kodista energiatehokas.