Olisiko kenties vuosihuollon aika?

Öljypoltin ei tarvitse huoltoa välttämättä ihan joka vuosi, mutta jos edellisestä huollosta on aikaa jo pari vuotta tai jopa enemmän, niin nyt on korkea aika tilata ammattilainen huoltamaan ja säätämään poltin. Samalla voidaan katsastaa kattilan tilanne. Lisäksi voi pyytää asiantuntija-arvion siitä, kaipaisiko lämmitysjärjestelmä tai joku sen osa jotain päivitystä.

-Öljylämmitysjärjestelmä on yleensä varmatoimista tekniikkaa, joten joskus niin sanotut vuosihuollot saattavat unohtua, vaikka niiden aika jo olisikin. Liian pitkälle huoltoja ei kannata lykätä, jotta järjestelmä toimii kuten pitää, muistuttaa erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Kun järjestelmä on huollettu ja kunnossa, öljy palaa tehokkaasti ja sitä myös kuluu vähemmän kuin siinä tapauksessa, että järjestelmässä ei kaikki ole ihan kohdallaan.

Polttimen osalta muistisääntönä voi pitää sitä, että huolto kannattaa teettää aina, kun on kulutettu 5 000 litraa öljyä ja vähintään joka toinen vuosi. Huoltoliike tarkastaa ja puhdistaa polttimen osat ja vaihtaa suuttimen ja tekee puhdistetulle kattilalle polttimen säädöt, jotka laitetaan kohdalleen savukaasuanalysaattorin avulla.

Säiliö kunnossa?

Öljysäiliön omistaja vastaa aina siitä, että säiliö varusteineen on vaatimusten mukaisessa kunnossa riippumatta siitä, onko kyseessä kiinteistön sisällä, ulkona tai maan alla oleva säiliö. Kun vuosihuoltoja tekevä ammattilainen on paikalla, häneltä voi pyytää apua myös säiliöasioissa.

-Öljysäiliön ylitäytönestimen tulee luonnollisesti olla kunnossa. Suositus on, että säiliössä on yksiputkiliitäntä, joka on vanhaa kaksiputkiliitäntää turvallisempi, muistuttaa Otronen.

Öljyn turvallista toimittamista varten on tärkeää myös se, että käytössä on nykyvaatimusten mukainen nokkavipuliitin, joka ei ole altis tärinälle. Mahdollisesti vielä käytössä olevan, kymmeniä vuosia vanhan sakaraliittimen vaihto nokkavipuliittimeksi on kätevää yhdistää normaaliin huolto- ja tarkastuskäyntiin.

Eero Otronen ottaa yhtenä öljysäiliöryhmänä esille muoviset sisäsäiliöt, jotka usein ovat samassa tilassa öljykattilan kanssa tai viereisessä tilassa. Niiden osalta on hyvä muistaa tarkistaa, että myös säiliön ulkopuoliset täyttöputket ja putkiliitosten tiivisteet ovat kunnossa.

-Yksin ei lämmittäjän tarvitse mitään näitä asioita pähkäillä, vaan urakoitsija- ja huoltoliikkeiden ammattilaiset osaavat neuvoa kaikissa kysymyksissä, toteaa Otronen.