Ei kai tämä päässyt unohtumaan?

Öljylämmityslaitteisto ei kaipaa huoltoa usein, mutta kuitenkin aika ajoin, ja huollettu laitteisto palvelee energiatehokkaasti. Tämä kannattaa muistaa, jos haluaa säästää talven lämmityskustannuksissa. Asianmukaisesti huollettu laitteisto säästää euroja, kun laitteet toimivat, kuten niiden pitää ja öljyn kulutus vähenee verrattuna huoltamattomaan laitteistoon.

-Huolto on niitä asioita, joiden lykkääminen on säästämistä vähän väärässä kohtaa, kun ajatellaan lämmityslaitekokonaisuutta ja kustannuksia, toteaa erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Milloin tarpeen poltinhuolto, milloin kattilan puhdistus

Öljypoltin kannattaa huollattaa vuosittain, varsinkin silloin, jos se on yli 10 vuotta vanha. Huolto on paikallaan aina viimeistään silloin, kun on kulutettu noin 5000 öljylitraa, koska silloin polttimen suutin on yleensä jo vaihdettavassa kunnossa. Oleellista on se, että polttimen suutin toimii kuten sen pitää toimia, koska kulunut suutin lisää öljynkulutusta.

Uusille nykykattiloille riittää puhdistus parin vuoden välein, jos niiden säädöt ovat kohdillaan. Vanhemmat kattilat puhdistetaan yleensä kerran vuodessa. Riippuen kattilan tilanteesta puhdistus voi olla tarpeen pari kertaa vuodessa. Kattilan savuhormi on lain mukaan nuohottava kerran vuodessa.

Kattilan kunto tärkeää – vanhassa voi piillä ongelma

Kattila on öljylämmitysjärjestelmän oleellinen osa. Kovin iäkkäät kattilat eivät vastaa nykyajan energiatehokkuusvaatimuksia ja voivat lisätä öljynkulutusta yllättävänkin paljon. Kattilasaneerausta kannattaa ruveta suunnittelemaan kattilan ollessa 20-25 vuotta vanha.

Uuden kattilan avulla lämmityksen energiatehokkuus paranee selvästi ja öljynkulutus vähenee, mikä pienentää polttoainelaskua. Lisäksi uusi kattila toimii varmemmin kuin yli-ikäinen vanha kattila.

Ammattilaiset asialle, kun huollon aika on

Polttimen suuttimen vaihtoa lukuun ottamatta öljylämmityksen huoltotyöt ovat luvanvaraista toimintaa, ja huoltoja saavat tehdä vain ammattilaiset. Huoltoliike tarkastaa kattilan ja tekee poltinhuollot säätöineen ja osaa myös neuvoa lämmittäjää häntä askarruttavissa huoltoihin ja remontteihin liittyvissä kysymyksissä.

Kun lämmityslaitteiston huollon aika on, voi ottaa yhteyden joko ennestään tuttuun huoltoliikkeeseen tai katsoa alan ammattilaisten yhteystietoja keskitetysti esimerkiksi Lämmitysenergia Yhdistyksen sivuilta www.lammitysenergia.fi. Verkosta löytyvät myös huoltoliikkeiden omat verkkosivut yhteystietoineen.